Trainingul autogen este o tehnica de relaxare realizata de psihiatrul german Schultz si publicata pentru prima data in 1932. tehnica de relaxare numita training autogen implica practicarea zilnica timp de 15 minute a vizualizarii care induce starea de relaxare.

Tehnica de relaxare a lui Schultz poate fi folosita in multe tulburari psihodsomatice si cele induse de stress.

Efectele trainingului autogen

Trainingul autogen restaureaza echilibrul dintre activitatea sistemului nervos simpatic si cel parasimpatic, ambele fiind ramuri ale sistemului nervos autonom. Acest fapt are efecte importante benefice asupra sistemului digestiv, presiunii sangvine, frecventei cardiace si functiilor sistemului imun.

Contra-indicatiile trainingului autogen

Trainingul autogen este contraindicat sau trebuie adaptat pentru infarctul miocardic, diabetul zaharat, schizofrenie, glaucom, abuzul de droguri si epilepsie.

La ce este utila relaxarea?

Relaxarea este opusul stressului, un aspect atat de bine cunoscut al lumii moderne.

Tehnicile de relaxare si de indepartare a stresului sunt utile in orice forma de psihoterapie, pentru ca in stare relaxata ne este mult mai usor sa invatam ceva, sa cream ceva, sa gasim solutii la problemele cu care ne confruntam.

Exercitiile de relaxare care se practica in cabinetul de psihoterapie si pot fi invatate pentru a fi practicate acasa ne ajuta sa ne controlam mintea si corpul si au un impact profund asupra starii personale.

De multe ori suntem stressati, nu ne putem concentra, suntem iritabili sau avem dureri de cap sau alte manifestari datorate oboselii, stressului zilnic, problemelor cotidiene. Tehnicile de relaxare ne ajuta sa depasim aceste situatii. Putem invata cum sa reducem stresul si sa ne relaxam.

Psihoterapeutul ne arata cum putem face acest lucru, si dupa ce practicam de cateva ori eexercitiile de relaxare in cadrul cabinetului de psihoterapie putem sa le aplicam acasa, ori de cate ori avem nevoie.

Tehnica relaxarii musculare progresive Jacobson de exemplu poate fi inregistrata pe suport audio de exemplu, iar ascultarea ei zilnica duce la scaderea semnificativa a stressului.

Tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt utile in psihoterapie atat pentru managementul stressului, cat si pentru facilitarea imageriei mentale sau a hipnozei.

Relaxarea se poate obtine prin tehnici de relaxare cum este relaxarea musculara progresiva, care se bazeaza pe relaxarea succesiva a diverselor grupe musculare, sau imageria mentala care induce relaxarea musculara. Alte tehnici de relaxare se bazeaza pe controlul respiratiei sau pe meditatie, si nu in cele din urma exista tehnici de relaxarea care utilizeaza imageria mentala- vizualizarea.

Tehnicile de relaxare pot fi utilizate in cadrul sedintelor de psihoterapie si pot fi invatate de persoana care apeleaza la psihoterapie pentru a fi aplicate acasa. De altfel in managementul stressului se recomanda aplicarea zilnica acasa a tehnicilor de relaxare.

Respiratia diafragmatica

Respiratia diafragmatica este respiratia care implica flexarea difragmei in locul utilizarii muschilor respiratori ai cutiei toracice.

Atunci cand respiram diafragmatic abdomenul este cel care se destinde, si nu cutia toracica. Aceasta este o tehnica de relaxare frecvent folosita in psihoterapie pentru hiperventilatie sau in acdrul tratamentului utlburarilor de tip anxios.

Categories:

Comments are closed