Hipnoza este o metoda de tratament in psihoterapia copilului de multa vreme. Copilul este concentrat selectiv, absorbit sau centrat asupra unei anuite idei sau imagini, cu scopul de a realiza un potential. Este o situatie similara cu cea in care copilul isi imagineaza ceva in timp ce se joaca sau atunci cand viseaza cu ochii deschisi.
Probabil facem “hipnoza” cu copiii atunci cand ne angajam cu copilul intr-o conversatie care ii capteaza atentia, pe care o asculta si la care raspund. Cei mai multi copii intra spontan in transa hipnotica atunci cand se concentreaza asupra unui joc video sau a unui film, a meciurilor la televizor, cand asculta o poveste, privesc un teatru de papusi sau se implica in lumea faneziei in orice alt mod. Mai ales pentru copiii mici granitele intre fantezie si realitate sunt confuze, si copilul se deplaseaza cu usurinta din lumea fanteziei in cea a realitatii.
Aceste stari hipnotice naturale au un rol pozitiv, si sunt caracterizate de absorbtia in imaginar si fantezie, concentrarea atentiei si sugestibilitate crescuta. Desi relaxarea faciliteaza hipnoza la copil, ea nu este nici necesara nici intalnita foarte frecvent.
Hipnoterapia la copil- hipnoza ca metoda terapeutica
Copilul poate fi ghidat spre transa hipnotica, adica acea stare de concentrare a atentiei, angajare in imaginar si fantezie, si sugestibilitate crescuta, printr-o serie de tehnici specifice hipnozei la copil.
De exemplu abordarea copilului se poate face pentru rezolvarea de probleme, inlaturarea discomfortului, inlaturarea unui obicei prost, controlul unei
anumite afectiuni sau a durerii.
Principalele aplicatii clinice ale hipnozei la copil se refera la:
tulburari de comportament si obiceiuri
probleme coportamentale
tulburari psihosomatice
controlul durerii
tratamentul anxietatii
boli terminale, cronice sau multisistemice
Clinicianul foloseste inductii hipnotice si metafore construite special pentru copii respectiv folosind un limbaj accesibil si de multe ori utilizand ca baza povestile cunoscute de copil pentru construirea unui scenriu. Oricum fantezia copiiilor este foarte bogata si este usor de lucrat cu copiii in ce priveste imageria mentala.
Comments are closed