Exista elemente comune in toate formele de psihoterapie.
In psihoterapia Ericksoniana se lucreaza pe relatia dintre procesele inconstiente si cele constiente. Prin identificarea semnalelor inconstiente se identifica procesele care stau la baza problemei de prezentare, apoi acestea sunt utilizate in cadrul interventiilor si sugestiilor, daca se utilizeaza si hipnoza ca metoda terapeutica. Psihoterapia Ericksoniana un implica in mod obligatoriu hipnoza.
Se creaza oportunitati pentru client in scopul ca acesta sa ajunga la noi interpretari si capacitati prin constientizarea proceselor inconstiente si traire experientiala, si mai putin prin prescrierea unor modalitati de actiune.
Adesea clientii realizeaza faptul ca “se intampla ceva” chiar daca psihoterapeutul nu ii spune care este interpretarea sa asupra unui anumit lucru. Gasind propria cale de interpretare a ceea ce se intampla si propria modalitate de a actiona in sensul producerii schimbarii, respectiv rezolvarii problemei, clientul ajunge la rezultate stabile in timp.
Se presupune ca fiecare persoana si-a construit propriul model asupra lumii si propriul fel de experientiere. Astfel, indiferent de modul in care este “etichetata” problema, se identifica perceptiile si procesele de la baza ei, avand in vedere ca fiecare persoana este unica, iar aceste perceptii si procese sunt utilizate pentru instituirea schimbarii terapeutice- rezolvarea problemei.
Nici o parte a experientei noastre constiente nu este lipsita de legaturi cu informatia inconstienta. Avem nevoie sa ajungem treptat la aceasta informatie inconstienta, fara a fi coplesiti de ea, dar si de capacitatea de a schimba cadrul nostru de referinta atunci cand situatia se schimba, sau cand intelegerea noastra initiala este incorecta.
Problemele persista din cauza insuficientei flexibilitati a curentului informational sau disturbarilor acestuia. Din acest motiv reincadrarea problemei si schimbarea cadrului de referinta devin necesare. In psihoterapie se utilizeaza imensa flexibilitate a mintii umane pentru a scapa de restrictiile mentale si emotionale astfel incat problema sa fie rezolvata.
Metoda Ericksoniana face apel tocmai la realizarea de noi conexiuni ca premiza pentru schimbare, permitand elaborarea si descoperirea propriilor solutii la problemele care ne framanta.
Comments are closed